Logitech Z-2300

BEVEZETŐ

A Logitech mindig is minőségi termékeket gyártott, és dobott piacra. Termékpalettája igen széles, találunk rajta billentyűzeteket, egereket, játékvezérlőket, botkormányokat, kormánykerekeket, távirányítókat, webkamerákat, mikrofonokat, fejhallgatókat és hangrendszereket is.

Hangszóró téren a Logitech kínálatában a jelenlegi csúcsot a kiváló 5.1-es hangzást biztosító Z-5500 jelenti. Kistestvére, a szintén THX-minősítésű 2.1-es Z-2300 az aktuális tesztalanyunk.

Műszaki jellemzők (gyártó által közölt adatok)

Hardver

Hangsugárzók:

• Magashangsugárzók: 6,4 cm-es, polírozott alumínium kivezetősapkával ellátott hangszóró

• Mélyhangsugárzó: 20,3 cm-es, kiszélesedő basszus-reflexnyílással ellátott, nagy kilengésű sávszűrős mélyhangsugárzó

Hangszórók mérete (magasság x szélesség x mélység, centiméterben):

• Magashangsugárzók: 17,1 x 8,9 x 15,2

• Mélyhangsugárzó: 27,9 x 27,9 x 38,1

SoundTouch vezetékes távirányító:

• Fő hangerőszabályzó

• Mélyhangsugárzó hangerőszabályzója

• Fejhallgató-csatlakozó

• Be- és kikapcsoló-/készenléti gomb

Specifikációk

• Teljes effektív teljesítmény: 200 W (effektív)
Magashangsugárzók: 80 W (effektív; 2 x 40 W)
Mélyhangsugárzó: 120 W (effektív)

• Összesített csúcsteljesítmény: 400 W

• Frekvenciaátvitel: 35 Hz - 20 kHz

• Jel/zaj viszony 1 kHz mellett: > 100 dB

• Erősítő: nagy kapacitású, analóg, ultralineáris

• Kompatibilitás: PC vagy Macintosh, CD-lejátszó, Digitális (MP3-) zenelejátszó, DVD-lejátszó, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360 konzol (játékkonzol-adapter mellékelve)

A csomag tartalma

• Hangsugárzók: 2 magashangsugárzó és 1 mélyhangsugárzó

• Tápvezeték

• Színkódolt hangkábelek

• SoundTouch vezetékes távirányító

• Felhasználói kézikönyv

• Játékkonzol-átalakító

• 2 év korlátozott jótállás

ELSŐ BENYOMÁS

Mikor először megemeltem a Logitech Z-2300 zöldes-fekete dobozát, tetején egy nagy Z betűvel, igencsak meglepődtem. 2.1-es létére olyan nehéz volt, hogy sok 5.1-es hangrendszer megirigyelhetné. Van benne anyag bőven, ez jó jel - gondoltam magamban. Kinyitva a dobozt, egyből láttam, a Logitech ismét hozta a megszokott színvonalát, minden szépen, külön-külön becsomagolva, hungarocellel ölelve, hogy a szállítás során véletlenül se sérülhessenek a hangfalak.

A szatellitek kis méretük ellenére nagy súllyal rendelkeznek, nem ugrálnak az asztalon, kinézetükre sem lehet panasz. Fekete-ezüst színkombinációban pompáznak. A hangszórók közepén a megszokott dómot ez esetben egy polírozott alumínium kúp helyettesíti. A gyártó szerint ettől jobb és szebb lesz a hangzás.

A távirányító vezetékes, a mélynyomóhoz kell csatlakoztatni. Találunk rajta ki/bekapcsoló gombot, hangerő- és mélyhang-szabályzót, illetve egy fülhallgató kimenetet is. A potméterek kezelése nagyon finom, könnyen tekerhetők, pont annyi ellentartásuk van, amennyi ahhoz kell, hogy érezzük, mit is csinálunk.

A mélynyomó termetes darab, hátulján hőelvezető bordákkal. A membrán 20 cm-es, melyet fémháló védelmez a sérülésektől.

Említettem, hogy THX-minősítésű rendszerről van szó. Ezt a minősítést azok a hangszórók nyerik el, amelyek a vizsgálatokon megfeleltek a THX-szabvány által felállított szigorú műszaki követelményeknek. E követelményeket igen kevés számítógépes hangszórórendszer teljesítette. További információk a www.thx.com weboldalon találhatók a szabványról.

Kategóriájában tényleg szépen szól, de nem szabad összehasonlítani egy komolyabb THX minősítésű, minimum háromszor ennyibe kerülő házimozi rendszerrel. Ez egy PR-fogás, ne emiatt vegyük meg!

ÖSSZESZERELÉS

Az összeszerelése nem nagy mutatvány. Mindent bedugunk a mélynyomó megfelelő csatlakozójába, majd a mélynyomót a konnektorba. Pillanatok alatt készen vagyunk.

A vezetékek elég hosszúak, kényelmesen szét tudjuk rakni a szatelliteket az asztalon. A mélynyomó mehet az asztal alá, hogy teljes legyen az összkép, meglegyen a kívánt hatás.

TESZTELÉS

Miután csatlakoztattuk a hangkártyához rendszerünket, kapcsoljuk be! A távirányítón kék LED világít, viszonylag erős fénye van, de még éjjel sem zavaró. A rendszer ereje a kezdetektől érződik, a hangerőszabályzó tekerésével pedig csak egyre fokozódik.

A kiváló hangzás érdekében érdemes beszerezni egy jó hangkártyát, minimum Audigy vagy X-Fi. Gyengébb minőségű hangchipek esetén jelentkezhet némi alapzaj, bár én egy Realtek ALC850-es integrált hangchip esetén sem ütköztem ebbe a problémába.

Több hetes használat során szinte minden szinten kipróbáltam a rendszert. Teszteltem játékokkal, filmekkel, zenével egyaránt. Tapasztalataim szerint minden téren szép hangzást lehet vele elérni, még egész nagy hangerőn is. Mind a magas, a közép és a mély hangok szépen kijöttek, ez utóbbi főleg, ha a mélyhang szabályázására való potmétert a tartomány második felére tekerjük. Nagyon nagy hangerőnél, körülbelül a tartomány utolsó negyedében, a szatellitek elkezdenek doboz hangon szólni, de szerintem ezt a tartományt normál körülmények közt mindenki hanyagolja a gép előtt ülve, embertelenül hangos, igazi fejletépős. A mély hangra nem lehet panasz, pumpál rendesen, rap zenét hallgatva fantasztikus élményt nyújt.

Egy EAX-es hangkártyával és egy ezt támogató játékkal frenetikus hangzás jelenhet meg, a térhatás garantált.

VÉGSZÓ

A Z-2300 azoknak lehet jó választás, akik zenére, játékra és filmnézésre egy kiváló minőségű 2.1-es hangrendszert szeretnének vásárolni egy átlagos méretű szobába. Ésszerű határokon belül használva szépen szól, kategóriája egyik, ha nem a legerősebb rendszere a maga 200W-os effektív teljesítményével, de nem egy "házbontó" cucc. Személy szerint teljesen elégedett vagyok a teljesítményével, a 2.1-es térhangzás is bőven kielégíti az igényeim.

Shaman

Menü

Főoldal

Hírek

Cikkek

Letöltések

Web MSN

Linkek

Kapcsolat


Hirdetés

Firefox Magyar Honlap Linkek Google PageRank